0

A hasnyálmirigy és az alkohol „kapcsolata”

A túlzott alkoholfogyasztás leggyakrabban idült hasnyálmirigy-gyulladást okoz, mely heveny fellángolásokkal társulhat. Súlyosabb hasnyálmirigy megbetegedést általában az alkoholizmus okoz, ha ez még zsíros ételek fogyasztásával is társul. A szeszes ital az egyik legveszélyesebb ellensége a hasnyálmirigynek, mivel direkt módon mérgezi azt. A hasnyálmirigy és az alkohol tehát „nincsenek jóban egymással”.

 A betegség a kezdeti stádiumban általában tünetmentes, míg egyszer csak robbanásszerűen üti fel a fejét. Ennek következményei a testsúlycsökkenés, az emésztési problémák és a hasmenés. Ezekből a tünetekből kikövetkeztethető a hasnyálmirigy nem megfelelő működése. A hasnyálmirigyben az alkohol hatására eltérő méretű ciszták is kialakulhatnak, a hasnyálmirigy pedig – gyulladása miatt – nyomást gyakorolhat a környező szervekre.

Hasnyálmirigy és az alkohol

Hasnyálmirigy és az alkohol

Ilyen esetekben elengedhetetlen az azonnali műtéti beavatkozás, melynek során eltávolítják a hasnyálmirigynek a gyulladt, heges, deformálódott részét, hogy a környező szervek és az epevezeték felszabaduljanak a nyomás alól. A hasnyálmirigyben az alkohol miatt létrejött daganatok nem időbeni diagnosztizálása akár halálos kimenetelű betegség kialakulásához is vezethet.

Emésztési problémák, gyakori hasmenés és hirtelen fogyás esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mielőtt a betegség súlyosabb formát öltene. A hasnyálmirigy és az alkohol kapcsolata tehát nem egy kedvező kapcsolat a hasnyálmirigyre nézve. A betegség diagnosztizálása után teljes alkoholtilalmat kell bevezetni, továbbá egy speciális étrendet kell kidolgozni a hasnyálmirigy kímélése végett.

 

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024