0

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnánk, ugyanis a cukorbetegség akkor alakul ki, amikor nem termelődik elég inzulin a szervezetben. Az inzulint a hasnyálmirigyben található sejtek termelik, s ha ez a termelés nem állít elő elég inzulint a szervezet számára, kialakul a diabétesz.

Az inzulin elengedhetetlen ahhoz, hogy a cukor (vércukor) bejusson a sejtekbe vagy az izmokba, ahol azonnal felhasználódik. Inzulin nélkül a vércukor a májba sem jut el, amely a felhasználás idejéig tárolná azt. A vércukor szervezetünk legfőbb energiaforrása, ezért rendkívül fontos, hogy eljusson rendeltetési helyére. Tehát a cukorbetegség a hasnyálmirigy nem megfelelő inzulintermelése következtében alakul ki.

Hasnyálmirigy és a cukorbetegség

Hasnyálmirigy és a cukorbetegség

Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Az orvostudomány eddig még nem tudta beazonosítani azt a tényezőt, amely akadályozza a hasnyálmirigy inzulintermelését. A hasnyálmirigy megbetegedései és a cukorbetegség nem fertőzőek és nem is örökölhetőek olyan értelemben, mint például a haj színe.

Viszont a különböző légúti megbetegedések családon belül öröklődhetnek. A cukorbetegség is kifejlődhet légúti betegségek következtében, tehát a hajlam mégiscsak örökölhető. Ugyanakkor a hasnyálmirigyben ha teljesen megszűnik az inzulintermelés, azt egy későbbi betegség is előidézheti, például fertőzés vagy gyulladás. A hasnyálmirigy és a cukorbetegség tehát nem választhatók el egymástól.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024