0

„Rokon” szerveink: a hasnyálmirigy és a gyomor

Mindkét szervünk, a hasnyálmirigy és a gyomor ugyanúgy a léphez tartoznak, ugyanakkor közös tulajdonságuk még, hogy megbetegedéseik során ugyanazokat a tüneteket produkálják: kóros soványság, hormonproblémák, repedezett bőr és ajkak, a fogíny gyakori vérzése, étvágytalanság, gyulladt torok, rendszertelen menstruáció, fáradtság, levertség, fájdalmak a háton, a mellkason, a gerincben, hasmenés, erős gyomor környéki fájdalom stb.

A hasnyálmirigynek a gyomorhoz több köze van, mint gondolnánk, ugyanis az étkezés határozza meg mindkettejük normális működését. Az elégtelenség az a probléma, mely során kevés emésztőenzim termelődik a hasnyálmirigyben és a gyomorban, így a táplálék nem tud maradéktalanul lebomlani és felszívódni. Ez a jelenség leggyakrabban a hasnyálmirigy megbetegedései után jelentkezik, melyet többek között a kizárólag gyorséttermi ételek fogyasztása is okozhat.

Hasnyálmirigy és a gyomor

Hasnyálmirigy és a gyomor

A hasnyálmirigy egyik legsúlyosabb megbetegedése a hasnyálmirigy rák, amely a kezdeti stádiumban semmilyen tünetet nem produkál, viszont az áttétek elburjánzásának következtében átterjedhet a környező szervekre, például a gyomorra, ahol újabb daganatokat alakíthat ki. A hasnyálmirigy és a gyomor tehát szoros kapcsolatban van egymással.

A hasnyálmirigy- és a gyomor problémák esetén tilos az alkoholfogyasztás, a zsíros és az erősen fűszeres ételek fogyasztása, továbbá a vegyi anyagokat tartalmazó ételek/italok bevitele a szervezetbe. A vegyi anyagok a szervezetbe kerülvén a gyomorba érnek, ahol gyomor- és hasnyálmirigy problémákat okozhatnak.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024