0

Ödémás hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy egyik létfontosságú szervünk, ennek ellenére kevés szó esik annak funkcióbeli szerepéről. Olyan emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a cukrok, zsírok és fehérjék lebomlanak. Emellett a belső elválasztású mirigy számos olyan hormont is termel, amely a szervezet szénhidrát háztartásáért felelős. Az ödémás hasnyálmirigy gyulladás esetén a hasnyálmirigy-vezetékben valami megakadályozza a hasnyálmirigynedv elfolyását. Ennek következtében az emésztőenzimek aktiválódnak, és elkezdik megemészteni a hasnyálmirigyet. Ez erős fájdalommal jár, amely a felhas mentén kezdődik, és átsugárzik a hátba, illetve a derékba. Ha ilyen jellegű tüneteket tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az ödémás hasnyálmirigy gyulladás kezelhető, az elhalálozási arány 0 és 3 százalék között van a legutóbbi felmérések szerint. Fontos, hogy időben kérjük ki egy szakember segítségét, és ha erre nincs módunk azonnal, akkor fogyasszunk kurkumát, ez ugyanis kiváló a hasnyálmirigy gyulladás csökkentésére. Jelzem, ez még önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz.

Ödémás hasnyálmirigy gyulladás

Ödémás hasnyálmirigy gyulladás

Az ödémás hasnyálmirigy gyulladás esetén kerülendő a zsíros ételek fogyasztása (egy beteg naponta max. 40 g zsírt ehet), valamint az alkoholfogyasztás. Figyelnünk kell a fehérjebevitelre is, ugyanis a nagy mennyiségű fehérje szintén gyulladáshoz vezethet. Ajánlott a sovány húsok fogyasztása, főként a baromfiké.

Az ödémás hasnyálmirigy gyulladás kezelése több ideig is eltarthat, de rendszeres diétával és kitartással szövődménymentesen gyógyítható.

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024