Cikkek a(z) Ciszta és Hasnyálmirigy kategóriából

A hasnyálmirigy ciszta nem más, mint egy folyadékkal telt üreg ezen kettős elválasztású mirigyben. Bár ijesztően hangzik, a hasnyálmirigy ciszta legtöbb esetben jóindulatú elváltozás, és gyakran semmilyen tünetet nem okoz a jelenléte. Az orvos mintát vesz a ciszta tartalmából, megállapítandó, hogy rossz- vagy jóindulatú. Ha rákos sejteket találnak, akkor sebészeti úton eltávolítják azt.

Hasnyálmirigy szövettan

Hasnyálmirigy szövettan

A hasnyálmirigy legsúlyosabb betegsége a hasnyálmirigy daganat. Hazánkban ez a leggyakoribb rák, és talán a legtöbb áldozatot is követel, mivel a tünetek csak későn jelentkeznek. A hasnyálmirigy szövettan a daganatok vagy ciszták vizsgálatára alkalmas. A hasnyálmirigy szövettani vizsgálat az úgynevezett biopszia módszervével lehetséges. A biopszia tulajdonképpen egy hosszú tűvel végzett… Tovább: Hasnyálmirigy szövettan»

A hasnyálmirigy ciszta leszívása

A hasnyálmirigy ciszta leszívása

Amennyiben a hasnyálmirigy ciszta jóindulatú, nem jár semmiféle következménnyel, problémával, viszont érdemes eltávolítani azért, hogy ha növekedik, ne sérüljenek a környezetében lévő szervek. A hasnyálmirigy ciszta tulajdonképpen egy vízzel tele burok, mirigy, amelyet ha eltávolítanak, nyoma sem marad. A hasnyálmirigy ciszta leszívása után a beteg észlelhet hasfájást, görcsöket, emésztési problémákat…. Tovább: A hasnyálmirigy ciszta leszívása»

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A ciszta általában nem jelent problémát, nem életveszélyes. Egy vízzel tele mirigy, amit ha eltávolítanak, semmi baj nem érhet bennünket. Általában a ciszta diagnosztizálásakor mintát vesznek, és így kiderül, hogy jó indulatú vagy rákos megbetegedésről van szó. Amennyiben a hasnyálmirigy ciszta tünetei feltűnőek, akkor rosszindulatú daganat húzódik meg mögötte, és… Tovább: A hasnyálmirigy ciszta tünetei»

Hasnyálmirigy ciszta műtét

Hasnyálmirigy ciszta műtét

A hasnyálmirigy ciszta műtét szükségessé válhat abban az esetben, ha a mirigyben rosszindulatú daganat alakult ki, továbbá akkor is műtéti beavatkozás szükséges, ha hasnyálmirigy gyulladás lép fel, az elhalt részek eltávolítása miatt. Kétféle hasnyálmirigy ciszta műtét lehetséges, melyekről a szakorvos határoz: vagy a teljes hasnyálmirigyet távolítják el, vagy csak a… Tovább: Hasnyálmirigy ciszta műtét»

Mikor lehetséges a hasnyálmirigy ciszta gyógyítása?

Mikor lehetséges a hasnyálmirigy ciszta gyógyítása?

A hasnyálmirigy ciszta gyógyítása során leginkább a sugárkezeléseknek, műtéteknek, fájdalomcsillapítóknak és kemoterápiás szereknek, kezeléseknek van kiemelkedő szerepük. Azt, hogy ezek közül melyik terápiát kell alkalmazni, a tumor kiterjedése, valamint a beteg egészségi állapota határozza meg. A hasnyálmirigy ciszta kialakulásának pontos okát eddig még nem ismeri az orvostudomány, ám kiváltó okokként… Tovább: Mikor lehetséges a hasnyálmirigy ciszta gyógyítása?»

Miből áll a hasnyálmirigy ciszta kezelése?

Miből áll a hasnyálmirigy ciszta kezelése?

A hasnyálmirigy ciszta kezelése a diagnózis felállítása után kezdődik, ahol a képalkotó vizsgálatoké a főszerep. A CT vizsgálat a legalkalmasabb erre a feladatra, ugyanis ennek segítségével a kisebb daganatok is kiszűrhetőek. Pontos diagnózis azonban csak a szövettani vizsgálatok után állítható fel. A mintavétel általában a hasfalon keresztül történik egy tű… Tovább: Miből áll a hasnyálmirigy ciszta kezelése?»

Hasnyálmirigy ciszta

Hasnyálmirigy ciszta

A hasnyálmirigy ciszta kialakulhat a mirigy farki vagy fej részén, de akár a testén is. Annak függvényében, hogy van hámbélése a folyadékgyülemnek (vagy tömlőnek) vagy nincs, cisztáról vagy álcisztáról (pseudocysta) beszélünk. A hasnyálmirigy ciszta és álciszta jelenlétére rendszerint véletlenszerűen derül fény, maga a mirigy vagy más hasüregi szerv ultrahangos, computer-tomográfos… Tovább: Hasnyálmirigy ciszta»

Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?

Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?

A hasnyálmirigy ciszta, amennyiben veleszületett, rendszerint a mirigyvégkamrák kis kivezető csövei falának túlzott áteresztőképessége miatt jön létre. Általában más hasüregi szervek képalkotó módszeres vizsgálata során veszik észre. Akkor okoznak gondot, ha növekedésük miatt nyomást gyakorolnak a környező szövetekre vagy elzárják a mirigy kivezető csövét. A hasnyálmirigy ciszta (pontosabban álciszta, mivel… Tovább: Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?»

Elindult a hasnyálmirigy portál: betegségek, rák és szervi működés

Elindult a hasnyálmirigy portál: betegségek, rák és szervi működés

Elindult a hasnyálmirigy portál: betegségek, rák és szervi működés. Ezen információk között böngészhetnek a látogatók és további cikkek is jelennek meg elsősorban a legkeresettebb témákban, például hasnyálmirigyrák, szervi rendellenességek, gyógymódok.

Hasnyálmirigy 2024