Hírek vizsgálat és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy ultrahang

Hasnyálmirigy ultrahang

A hasnyálmirigy az ember egyik legfontosabb mirigye, hisz azon kívül, hogy emésztőenzimeket termel, még kiválasztja az inzulint is, ami abban segít, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni a szénhidrátot. Bármiféle probléma esetén hasnyálmirigy ultrahangot végezhet el az orvos. Maga a folyamat tulajdonképpen hasi ultrahang, ami teljesen fájdalommentes.  A hasnyálmirigy ultrahang… Tovább: Hasnyálmirigy ultrahang»

Hasnyálmirigy tumormarker

Hasnyálmirigy tumormarker

Tumoros megbetegedés esetén rengeteg vizsgálatot végeznek. Köztük az egyik talán legelterjedtebb a vérből megállapított tumormarker. Mindenféle betegségnek megvan a saját tumorskálája. A hasnyálmirigy tumormarker is szerepel ezen markerek között. Minden olyan gyanús esetben elvégeztetik, ahol hasnyálmirigy tumorra gyanakodnak az orvosok. Minden tumornak más a mércéje. A hasnyálmirigy tumormarker egy speciális… Tovább: Hasnyálmirigy tumormarker»

Hasnyálmirigy biopszia

Hasnyálmirigy biopszia

A biopszia görög eredetű kifejezés, mely a bios = élet, valamint az opsy = megjelenés részekből tevődik össze. Orvosi körökben használatos kifejezésről beszélhetünk a biopszia kapcsán, mely egy olyan eljárást jelöl, amely során a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el vizsgálat céljából. Ezeket a sejteket vagy szöveteket aztán mikroszkóp alatt… Tovább: Hasnyálmirigy biopszia»

Hasnyálmirigy 2024