Hírek emésztőenzimek és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

A hasnyálmirigy belső és küldő elválasztású mirigyként egyaránt működik. Belső elválasztású mirigyként olyan létfontosságú hormonokat termel, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin, külső elválasztású mirigyként pedig emésztőenzimeket. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek a fehérjék lebontásában játszanak elengedhetetlen szerepet, és még sok más fontos élettani funkciójuk is van. A… Tovább: Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek»

A hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő apró szervecske. Felépítését tekintve három részből áll: a farok-, a test- és a fejrészből. A hasnyálmirigy farokrész a lépig nyúlik el, és egy fokozatosan elkeskenyedő részben ér véget. Fejrésze a patkóbél homorulatába helyezkedik el, maga a test pedig a gyomor mögött kap helyet. A feji… Tovább: A hasnyálmirigy farokrész»

A hasnyálmirigy leállása

A hasnyálmirigy leállása

A hasnyálmirigy funkcióját tekintve létfontosságú szerv, mivel itt termelődnek azok az emésztőenzimek, amely segítségével a vékonybélben lebomlanak a cukrok, a zsírok, valamint a fehérjék. Emellett számos hormont termel, amely a szénhidrát szabályozásában játszik fontos szerepet. A hasnyálmirigy leállása tehát komoly problémákhoz vezet, ezért érdemes időben szakemberhez fordulni, amint probléma merül… Tovább: A hasnyálmirigy leállása»

Hasnyálmirigy tea

Hasnyálmirigy tea

A hasnyálmirigy az egyik olyan mirigyünk, amely nélkülözhetetlen az életünkhöz, hisz termeli az emésztőenzimet, valamint az inzulint. Hasnyálmirigyünket érdemes segíteni, támogatni abban, hogy minél jobban elláthassa rendkívül fontos dolgát.  A hasnyálmirigy tea az egyik olyan segítő anyag, amely igazán hatásos védelmet tud nyújtani. A hasnyálmirigy tea nem csak egy egyszerű… Tovább: Hasnyálmirigy tea»

A hasnyálmirigy hormontermelése

A hasnyálmirigy hormontermelése

A hasnyálmirigy hormontermelése nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Olyan fontos hormonok termelődnek itt, amelyek a cukorháztartást szabályozzák. Az alfa sejtek a glukagont állítják elő, amely a vércukor emeléséért felelős. Az inzulin a vércukorszint csökkentését végzi, a béta sejtek termelik. A delta sejtek a szomatosztatin nevű hormon előállítását végzik. Ez utóbbinak… Tovább: A hasnyálmirigy hormontermelése»

Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?

Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?

A hasnyálmirigy probléma – valamilyen szinten – a lakosság széles rétegeit érinti. Úgy az endokrin, mint az exokrin működésben léphetnek fel kisebb-nagyobb zavarok. Az előbbi esetben az inzulin, a glukagon vagy a szomatosztatin termelés válik elégtelenné vagy túlzottá, az utóbbi estben a lipáz, amiláz és tripszin nevű emésztőenzimek előállításában lépnek… Tovább: Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?»

Hasnyálmirigy atrophia

Hasnyálmirigy atrophia

Az atrophia az orvostudományban használatos szakkifejezés, mely az egyes szervek vagy akár az egész szervezet sorvadását vagy hiányos fejlődését jelenti. Ebből kifolyólag tehát a hasnyálmirigy atrophia a hasnyálmirigy sorvadására és leépülésére vonatkozik. A hasnyálmirigy atrophia egy egyszerű CT-vizsgálattal is kimutatható, szabad szemmel is látható a CT képeken, hogyha ez az… Tovább: Hasnyálmirigy atrophia»

A hasnyálmirigy alulműködése

A hasnyálmirigy alulműködése

Bár sokan nem vesznek róla tudomást, mégis a hasnyálmirigy alulműködése számos enyhébb és súlyosabb probléma forrása lehet. Külső elválasztású mirigy voltából adódóan számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen hormont termel, mint a glukagon, az inzulin vagy a szomatosztatin. A hasnyálmirigy alulműködés esetén nem tudja előállítani a szervezet számára szükséges mennyiséget ezekből… Tovább: A hasnyálmirigy alulműködése»

Hasnyálmirigy 2024